Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΦΗΜΗΣ ΛΥΡΑΡΗΣ ΜΙΛΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ “CPA”

ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ:

«Έξω μας θωρούν και μας θαυμάζουν, μα εδώ μας λοιδορούν και μας τρομάζουν…»

 

*Συνέντευξη στον Π. Πεντζουρίδη

 

Σαν τα δάκτυλα «κοιτούν» της λύρας τη φωνή,
στα νύχια «γνέθει» ο Ψαραντώνης της Κρήτης την τιμή…

Κάπως έτσι ίσως, γράψει ο ιστορικός του μέλλοντος, την ιστορία του Αντώνη Ξυλούρη του γνωστού «Ψαραντώνη», που κατέχει το όνομα του ξακουστού παππού του, που σαν ψάρια έπιανε τους Οθωμανούς τις εποχές εκείνες…

Η μορφή του Αρχέγονη, έως και Βιβλική, αλλά η φήμη του παγκόσμια και μοναδική!

Πολλοί νόμισαν στην αρχή ότι το αστέρι του «Αρχάγγελου» ή «Ψαρονίκου», αδελφού του, αδικοχαμένου σε ηλικία μικρή και δημιουργική, δεν θα τον άφηνε να προχωρήσει μπροστά όπως του άξιζε!

Μα εκείνος, δεν είδε εμπόδιο τη φήμη του αδελφού του, γιατί ο Νίκος «ήταν μικιός και είχε μέλλον, μα η μοίρα δεν τον άφησε… συνεργάστηκε με σπουδαίους συνθέτες και μουσικούς, αλλά οι καιροί του ήταν λίγοι…» θα σιγοψυθηρίσει στη συνάντησή μας, στο φιλόξενο Coffeway της οδού Γιανιτσών, ο μεγάλος μουσικός της Κρήτης!

Από τον πατέρα το ταλέντο!

Ο πατέρας Ξυλούρης, ήταν αυτός που τραγουδούσε όμορφα, που δεν ήξερε μουσική, αλλά κατείχε τον σωστό ήχο. Και ενώ δεν «σεβότανε» τους μουσικούς, επείσθη να αγοράσει την πρώτη λύρα στον Νικόλα στην οποία μετέπειτα έμαθε και ο μικρότερος Αντώνης.

Όταν ο πατέρας γύρισε από τα Ελληνικά Στρατεύματα της Σμύρνης, ήξερε πλέον και τραγούδια της Μικράς Ασίας, που έμαθε στους γιούς του!

Ετσι το «ταλέντο» που τότε έμοιζε σαν όνειρο, πρώτα ο Νικος και μετέπειτα ο Αντώνης, μετέδωσαν σε όλη την οικουμένη!

Στη «σκιά» του αδελφού του…

Ο Ψαραντώνης γεννήθηκε το 1942 στα απροσκύνητα Ανώγεια. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχε γεννηθεί ο αδερφός του. Ο Νίκος Ξυλούρης. Ο αρχάγγελος της Κρήτης. Βαρύ φορτίο. Ο Νίκος ήταν ένας ιδιαίτερος άνθρωπος από πολύ μικρή ηλικία και αυτό έβαζε τον Αντώνη σε δεύτερη μοίρα. Όχι, επειδή, κάποιος ήθελε να γίνει έτσι. Ήταν σχεδόν νομοτελειακό. Το φως του Νίκου τύφλωνε τους πάντες.

Ο μικρός Αντώνης έτρεχε πίσω από τον αδερφό του συνέχεια. Όταν ο Νίκος ζήτησε από τον πατέρα του την πρώτη του λύρα, ο μικρός αδερφός την έβλεπε σαν παιχνίδι και την πείραζε συνέχεια. Ο μεγάλος αδερφός του φώναζε να την αφήσει για να μη του τη χαλάσει. Ο μικρός, όμως, έκανε του κεφαλιού του. Μια ημέρα που ο Νίκος έλειπε από το σπίτι ο μικρός πήρε τη λύρα και άρχισε να τη γρατζουνάει. Κάποια στιγμή, σα να ξύπνησε κάτι που είχε ήδη μέσα του, ο Αντώνης έπιασε μια μελωδία, την επανέλαβε ξανά και ξανά. Μέχρι που την αποστήθισε και συνέχισε να παίζει.

Ο Νίκος γύρισε στο σπίτι άκουσε τον ήχο αλλά δεν μπήκε μέσα στο δωμάτιο που βρισκόταν ο μικρός. Στάθηκε έξω από την πόρτα και τον άκουγε να παίζει. Κάποια στιγμή άνοιξε την πόρτα απότομα και μπήκε μέσα. Ο μικρός Αντώνης τρόμαξε και επιχείρησε ν’ αφήσει τη λύρα πάνω στο κρεβάτι. Ο μεγάλος αδερφός, όμως, τον μάλωσε. «Παίζε, παίζε ρε μαϊμού. Τι ωραίο ήχο έβγαζες! Παιξ’ το», του είπε και αυτή ήταν η αρχή της ερωτικής σχέσης που ανέπτυξε ο Ψαραντώνης με τη λύρα.

Μαζί, τα δυο αδέρφια, πήγαιναν στα πανηγύρια, άκουγαν τους λυράρηδες να παίζουν, αντέγραφαν κινήσεις και τεχνικές. Έτσι έμαθαν να παίζουν. Αυτοδίδακτοι και οι δυο. Κανείς δεν πήγε σε κάποια σχολή για να μάθει. Το αυτί, το μυαλό και την καρδιά, χρησιμοποίησαν μόνο.

Με το πέρασμα του χρόνου, ωστόσο, το άστρο του Νίκου γινόταν όλο και πιο φωτεινό. Και όσο πιο φωτεινό γινόταν τόσο πιο πολύ τύφλωνε τους ανθρώπους γύρω του. Ο Αντώνης βρέθηκε στη σκιά του αδερφού του. Έπαιζε και αυτός λύρα και ήταν πάντα καλός. Για τους περισσότερους, ωστόσο, ήταν ο Αντώνης, ο αδερφός του Νίκου Ξυλούρη. Για πάρα πολλά χρόνια έμεινε στη σκιά του αδερφού του. Παρ’ όλα αυτά προσπαθούσε πάντα να κάνει τα δικά του βήματα. Από τα 13 του χρόνια όταν πρωτοέπαιξε σε έναν γάμο, μέχρι και το 1964 όταν ηχογράφησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο, 45 στροφών.

Η εξέλιξη…

Σπάνια, πλέον, βλέπεις έναν καλλιτέχνη να υποκλίνεται στο όργανο που χρησιμοποιεί. Να του μιλάει. Να το χαϊδεύει. Να το νοιάζεται. Οι περισσότεροι τα έχουν ως εργαλεία για την αυτοπροβολή τους. Όποιος δεν καταλαβαίνει τη διαφορά, ας ρίξει μια ματιά στο πως παίζει τη λύρα του ο Ψαραντώνης. Σχεδόν πέφτει πάνω της, την αγκαλιάζει, ερωτοτροπεί μαζί της. Υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ότι της μιλάει. Ότι κουβεντιάζουν για να δώσουν στο κοινό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που ο Ψαραντώνης με τη βιβλική μορφή είναι ένας παγκοσμίου φήμης λυράρης. Έχει παίξει σχεδόν παντού. Καλείται σε μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού και το όνομά του φιγουράρει ανάμεσα σε μεγαθήρια της μουσικής και μάλιστα… ψηλά στη μαρκίζα.

Αυτή είναι η ανταμοιβή του για το ερωτικό δέσιμο που έχει με τη λύρα του. Τον αποκαλούν Τζίμι Χέντριξ της λύρας. Σε μια συναυλία που είχε δώσει στις ΗΠΑ του είχε «κολλήσει» αυτό το ψευδώνυμο. Ο ίδιος γελάει όταν του το θυμίζουν. «Μα, Αντώνη με λένε. Είχαν πλάκα αυτοί οι Αμερικάνοι», είχε πει σε μια παλαιότερη συνέντευξή του.

Πέρα από όλα αυτά, ωστόσο, ο Ψαραντώνης είναι και ένας άνθρωπος με πηγαίο χιούμορ. Οι αστείες ιστορίες στις οποίες είναι πρωταγωνιστής είναι πάρα πολλές στην Κρήτη. Όπου και να πας στο νησί ακούς και ένα ανέκδοτο για εκείνον. Κανείς δεν ξέρει πόσα από αυτά έχουν γίνει στην πραγματικότητα. Αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Οι αστείες αυτές ιστορίες που πλέον αγγίζουν τα όρια του αστικού μύθου είναι… κομμάτι της γοητείας του Ψαραντώνη.

Η παγκόσμια αναγνώριση

Όταν τον Φεβρουάριο του 1980 «έβαλε ο θεός σημάδι» και ο Νίκος Ξυλούρης έφυγε τόσο νωρίς από τη ζωή, ο Αντώνης συγκλονίστηκε. Δεν θα ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος άνθρωπος. Αφιερώνεται στην μουσική. Από το 1973 που έβγαλε τον πρώτο του πλήρη δίσκο μέχρι και το θάνατο του Νίκου είχε κάνει συνολικά τέσσερις ηχογραφήσεις. Τις δύο δεκαετίες που ακολουθούν βρίσκεται σε ένα οργασμό δημιουργίας όπου βγάζει 13 δίσκους!

Πρώτη φορά πήρε μέρος σε διεθνές φεστιβάλ το 1982 στην Κολωνία της Δυτικής Γερμανίας σε διοργάνωση του τηλεοπτικού καναλιού WDR. Δυο χρόνια αργότερα παίζει στο Βερολίνο στις εκδηλώσεις για τα 750 χρόνια από την ίδρυση της πόλης. Το 1989 συμμετέχει στο «Journée des cinq continents» στη Ζυρίχη και το Άμστερνταμ. Τον Ιούνιο του 1999 πάλι ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο φεστιβάλ Η Συνάντηση των Πέντε Ηπείρων στο Μαρτινί στην Ελβετία. Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα φεστιβάλ που συμμετέχει σε διεθνές επίπεδο.

Η αλλαγή της χιλιετίας βρίσκει τον Ψαραντώνη αδιαφιλονίκητο ηγέτη και εκπρόσωπο της Κρητικής μουσικής ανά την υφήλιο. Το 2005 παίζει για τα 20 χρόνια του World Music Institute στο Town Hall της Νέας Υόρκης. Το 2007 εμφανίζεται στο φεστιβάλ ροκ μουσικής «All tomorrow’s Parties» στο Μάινχεντ της Αγγλίας και είναι ο πρώτος Έλληνας καλλιτέχνης που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Το 2009 εμφανίζεται για δεύτερη φορά στο ίδιο φεστιβάλ στο Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, το οποίο επιμελήθηκε ο Nick Cave.

Η λύρα του Ψαραντώνη εκτίθεται σήμερα στο «World’s first Global Musical Instrument Museum» στο Φοίνιξ της Αριζόνα των ΗΠΑ, όπου και προβάλλεται video με τον Ψαραντώνη να παίζει λύρα.

 

Το μεγάλο παράπονο…

Ενώ η αναγνώριση είναι Παγκόσμια για τον Ψαραντώνη, εντούτοις στη χώρα μας, λίγοι είναι αυτοί που αναφέρονται σε αυτόν.

Βλέπεις στη χώρα της «επιφάνειας» ο πολιτισμός, οι ρίζες μας, δεν είναι «εμπορικές» και ως έτσι ακόμη και ο Ψαραντώνης, έρχεται σε δεύτερη μοίρα και μαζί του, όλα όσα κουβαλά ως ιστορία και φήμη.

Αυτό είναι και το παράπονό του: «Δεν είναι δυνατόν, μία από τις λύρες μου, να κοσμούν τις προθήκες Μουσείου στην Αμερική, και εδώ στην Ελλάδα να προβάλλουμε εντελώς διαφορετικά πράγματα, μακριά από αυτά που δώσαμε εμείς στους άλλους πολιτισμούς…»

Και συνεχίζει: «Η λύρα γεννήθηκε στην Κρήτη. Η μουσική αυτή που δεν έχει αρχή και τέλος μαγεύει όλο τον κόσμο και είναι η βάση ακόμη και της κάθε συμφωνικής ορχήστρας στο δυτικό κόσμο. Εμείς δώσαμε τον πολιτισμό μας, και δεν κρατήσαμε τίποτα για τον τόπο μας…»

Η επόμενη γενιά…

Βεβαίως ο Ψαραντώνης, έχει κάθε λόγο, εκτός των επιτυχιών του παγκοσμίως, να είναι υπερήφανος και για τα κοπέλια του! Τον ακολουθούν αθόρυβα και ουσιαστικά, ενώ και τα εγγόνια δεν πάνε πίσω! Οι ήχοι της λύρας, τα Κρητικά ακούσματα, οι μουσικές του κόσμου, είναι χαραγμένες στο οικογενειακό DNA και αυτό είναι η παρακαταθήκη του Ψαραντώνη!

Οσο για τα κειμήλια της ιστορίας και πορείας του, «αυτά θα είναι στο πατρικό στα Ανώγεια, μαζί με του Νίκου. Εκεί θα βρουν όλοι την ιστορία μας…» θα πει ο Ψαραντώνης κοιτώντας στο παραθύρι που ψιλόβρεχε την ώρα της συνάντησής μας για την ευγενική καλοσύνη που είχε να μας μιλήσει και να εμπιστευθεί τις απόψεις και την ιστορία του στο περιοδικό μας.

Στην πολιτική

Μία έκπληξη περίμενε τους Κρητικούς κατά την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του «ΜέΡΑ25» του Γιάνη Βαρουφάκη καθώς στην τελευταία τιμητική θέση φιγουράρει το όνομα του Ψαραντώνη!

Ο γνωστός και αγαπητός λυράρης της Κρήτης σε δηλώσεις του στο cretapost.gr ανέφερε πως έχει εμπιστοσύνη στον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Ο Γιάνης ήθελε να με βάλει στην τελευταία, τιμητική θέση στο Επικρατείας. Δέχθηκα γιατί του έχω εμπιστοσύνη και μ’ αρέσει πολύ ο χαρακτήρας του», επεσήμανε ο κ. Ψαραντώνης ενώ παράλληλα ανέφερε πως δεν είναι η πρώτη φορά που του έχει προταθεί να μετέχει σε ψηφοδέλτιο.

«Με έχουν ζητήσει αρκετές φορές να συμμετέχω σε ψηφοδέλτιο. Πρώτος ήταν ο συγχωρεμένος ο Παναγούλης που ήθελε να με βάλει. Εγώ τότε όμως ήμουν νεαρός και αγαπούσα πολύ τη μουσική και δεν ήθελα να ασχοληθώ με τέτοια πράγματα», τόνισε σχετικά ο κ. Ψαραντώνης.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Αντώνιος Ξυλούρης του Γεωργίου και της Ελευθερίας, γεννήθηκε το 1937 στα Ανώγεια Μυλοποτάμου Ρεθύμνου Κρήτης και είναι αδελφός του Νίκου Ξυλούρη και του Γιάννη Ξυλούρη.

Ο ίδιος είναι μια ξεχωριστή μορφή της κρητικής μουσικής, διαθέτει μία φωνή με ιδιαίτερη χροιά και προσωπικό ύφος στο παίξιμο της λύρας και των άλλων παραδοσιακών οργάνων.

Έμαθε μουσική δίπλα στο μεγαλύτερο αδελφό του τον Νίκο από πολύ μικρός. Για πρώτη φορά έπαιξε σε γάμο σε ηλικία 13 ετών και πολύ γρήγορα απέκτησε φήμη παίζοντας σε γιορτές και πανηγύρια σε διάφορα μέρη και χωριά της Κρήτης.

Το 1964 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο 45 στροφών. Μέχρι σήμερα έχει εκπροσωπήσει πολλές φορές την Ελλάδα σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Πρώτη φορά πήρε μέρος σε φεστιβάλ το 1982 στην Κολωνία της Δυτικής Γερμανίας σε διοργάνωση του τηλεοπτικού καναλιού WDR. Το 1984 έπαιξε στο Βερολίνο, στις εκδηλώσεις για τα 750 χρόνια από την ίδρυση της πόλης, το 1989 στο “Journée des cinq continents” στη Ζυρίχη και το Άμστερνταμ, ενώ τον Ιούνιο του 1999 πάλι ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο φεστιβάλ Η Συνάντηση των Πέντε Ηπείρων στο Μαρτινί στην Ελβετία κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές.

Το 2005 παίζει για τα 20 χρόνια του World Music Institute στο Town Hall της Νέας Υόρκης, το 2007 στο φεστιβάλ ροκ μουσικής “All tomorrow’s Parties” στο Μάινχεντ της Αγγλίας, η πρώτη ελληνική συμμετοχή σε αυτό το φεστιβάλ, και το 2009 για δεύτερη φορά στο ίδιο φεστιβάλ στο Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, το οποίο επιμελήθηκε ο Νικ Κέιβ.

Η λύρα του Ψαραντώνη εκτίθεται σήμερα στο “The World’s first Global Musical Instrument Museum” στο Φοίνιξ της Αριζόνα των ΗΠΑ, όπου και προβάλλεται video με τον Ψαραντώνη να παίζει λύρα.

Στις 6 Ιουνίου 2019 τοποθετήθηκε στην ενδέκατη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΜέΡΑ25, του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη.

Δισκογραφία

 • 1973 Κρητικιά Ξαστεριά
 • 1976 Πηγές
 • 1976 Η Μάχη Της Κρήτης (μουσική: Μπάμπης Πραματευτάκης)
 • 1978 Σαϊτέματα
 • 1982 Αναστορήματα
 • 1983 Οι Ρίζες Μου
 • 1985 Εκτός Εαυτού
 • 1986 Να Κάμω Θέλω Ταραχή
 • 1989 Τα Μεράκια Του Ψαραντώνη (Παραπονούμαι Μιας Ψυχής)
 • 1990 Από Φλόγες Η Κρήτη Ζωσμένη (Όταν Σε Αναστορηθώ)
 • 1991 30 Χρόνια Ψαραντώνης
 • 1991 Son Of Psiloritis
 • 1994 Παλιό Κρασί Είν’ Η Σκέψη Μου
 • 1995 The Way Of Psarantonis
 • 1996 Από Καρδιάς
 • 1998 Νογώ
 • 1999 Ιδαίον Άντρον
 • 2000 Τέσσερις Δρόμοι Για Τον Ερωτόκριτο (Ψαραντώνης & Λουδοβίκος των Ανωγείων& Νίκος Ξυδάκης & Γιώργος Κουμεντάκης)
 • 2000 Λεόντιος Μαχαιράς – Χρονικό Της Κύπρου(Ψαραντώνης & Ευαγόρας Καραγιώργης)
 • 2002 Ριζίτικα
 • 2004 Όταν Σε Βλέπω Τραγουδώ (Ψαραντώνης & Μαρκογιάννης)
 • 2004 Στα Πρώτα Του Τραγούδια
 • 2006 Συναυλία Αρχαίας Ελεύθερνας
 • 2007 Να ‘χεν Η Θάλασσα Βουνά
 • 2008 Αντάρτες Των Βουνών
 • 2008 Έκεια Που Θέλω (μουσική: Βασίλης Ξυλούρης)
 • 2010 Σαν Πυροβάτης
 • 2012 Ζωντανή Ηχογράφηση
 • 2014 Πέρα Από Τα Σύνορα (Ψαραντώνης & Χαΐνηδες& Mode Plagal)
 • 2015 Έχω μια Σκέψη… (Ψαραντώνης & Νίκος Στρατάκης & Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης)

 

Τροχονόμος: «Βρε Ψαραντώνη γιατί έτρεχες; Τι θα γράψω εγώ τώρα στο χαρτί;» Ψαραντώνης: «Γράψε πως δεν μ`είδες….».

12 σπαραταριστές ατάκες που «χρεώνονται» στον Ψαραντώνη…

Πολλές φορές μάλιστα του έχουν χρεωθεί και ατάκες που ποτέ δεν έχει πει, αλλά θα μπορούσε… Εκείνος το διασκεδάζει και σε παρέες αυτά που έχει πει είναι πολύ καλύτερα από τα παρακάτω 12 ανέκδοτα που του «χρεώνονται». Ήταν μια φορά μια κοπέλα και πάει στον Ψαραντώνη με το τσιγάρο στο χέρι και του λέει: – «Μ`ανάβεις;» και της απαντάει εκείνος: – «Όχι μρε, λυράρης.» Μια φορά πάει ο Ψαραντώνης να διασχίσει με τη μηχανή του ένα δρόμο από την πλευρά που απαγορευόταν η διέλευση. Τον σταματάει ο τροχονόμος που έτυχε να βρίσκεται εκεί και του λέει -«Εεε σύντεκνε πού πας;» -«Ευθεία» του λέει ο Ψαραντώνης -«Δεν επιτρέπεται να μπεις από δω» του λέει ο τροχονόμος -«Γιάντα;;; σφουγγαρισμένα “χετε;» λέει ο Ψαραντώνης Είναι ο Ψαραντώνης στο αμάξι του και τρέχει. Τον σταματάει ένας τροχονόμος και ετοιμάζεται να τον γράψει για υπερβολική ταχύτητα. Τον αναγνωρίζει και του λέει: «Βρε Ψαραντώνη γιατί έτρεχες; Τι θα γράψω εγώ τώρα στο χαρτί;» Και ο Ψαραντώνης: «Γράψε πως δεν μ`είδες….» Στην Αθήνα βρέθηκε μέσα σε ένα βιβλιοπωλείο, κοιτάζοντας διάφορα βιβλία που τον ενδιέφεραν. Δίπλα του στεκόταν κάποιος που κρατούσε το κλειδί του αυτοκινήτου του και έξυνε επί ώρα το αυτί του και μετά κοίταζε να δει τι έβγαζε. Αφού είχε σιχαθεί όσο δεν πάει άλλο και φανερά διαολισμένος γυρνά και του λέει: -«Μρε συ κουμπάρε, αν δεν παίρνεις ομπρός, να σε σπρώξω!» Ένα κρύο πρωινό του Δεκεμβρίου, μπαίνει ο Ψαραντώνης σ`ένα ταξί να πάει από το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο. Στο πίσω κάθισμα κάθονται δυο νεαροί. Στα μέσα της διαδρομής ανάβει ο Ψαραντώνης ένα τσιγάρο και μετά από λίγο ανοίγει και το παράθυρο για να φύγουν τα ντουμάνια. Το κρύο όμως που έμπαινε μέσα ήταν τσουχτερό. Γυρίζει ο Ψαραντώνης και λέει στους νεαρούς: -«Μρε σεις, εργάτε; (κρυώνετε;)» -«Όχι, όχι μπάρμπα. Φοιτητές!»…

Μια παρέα αντρών είναι στο καφενείο και συζητάνε, στην παρέα τους είναι και ο Ψαραντώνης. Θέμα συζήτησης το πως κρατάς τη σύζυγο να μην γκρινιάζει Λέει ο πρώτος: «Εγώ την πήγα πέρισυ ένα ταξίδι στην Γαλλία και φέτος σκέφτομαι να την πάω στην Αυστρία!» Λέει ο επόμενος… «Εγώ την πήγα στη Νέα Υόρκη και φέτος θα την πάω στο Λος Αντζελες!» Ε σύ μωρέ Αντώνη; Ψαραντώνης: «Οπέρισυ την επήγα στο μιτάτο επάνω στη κορυφή του Ψηλορείτη» Κι οφέτος μωρέ Αντώνη; «Οφέτος, λέω να πάω να τήνε πάρω!!!»

Ο δημοσιογράφος απευθύνει ερώτηση στον Ψαραντώνη: -«Κύριε Ψαραντώνη, είστε αυτοδίδακτος;;;» κι αυτός του απαντά: -«Όϊ, αμοναχός μου έμαθα!!!» Όταν πυροβόλησαν (από λάθος) τον γνωστό Κρητικό λυράρη Βασίλη Σκουλά πήγε ο κουμπάρος του ο Ψαραντώνης στο νοσοκομείο και τον επισκέφτηκε εκεί λοιπόν ακολούθησε και ο εξής διάλογος: Ψαραντωνης: Ευτυχώς Βασίλη που ήσουνα εσύ και δεν ήμουν εγώ. Σκουλάς: Γιαντα μρέ Αντώνη; Ψαραντωνης: Γιατί αν ήμουν εγώ θα την έτρωγα επαέ (δείχνοντας το κούτελό του)! (λόγω του ιδιόρρυθμου τρόπου παιξίματος του Ψαραντώνη, ο οποίος σκύβει τόσο πολύ όταν παίζει λύρα, που το κεφάλι του ακουμπάει σχεδόν το γόνατό του) Ο Ψαραντώνης πήγαινε στο Ηράκλειο, κι όπως ήταν σε έναν κεντρικό δρόμο διπλής κατεύθυνσης κάνει μια αντικανονική προσπέραση και λίγο παρακάτω τον σταματάνε κάτι αστυνομικοί. – Που πας Ψαραντώνη; Δεν βλέπεις τη διπλή διαχωριστική γραμμή στο δρόμο; Δεν πρέπει να πατάς με τίποτα αυτή την γραμμή! Κι αυτός του απαντά: – Εεε δεν τση’βγαλα και τ’άντερα! Στις δημόσιες τουαλέτες Ηρακλείου Κρήτης πήγε για κατούρημα ο Ψαραντώνης και δίπλα του, ένας ηλικιωμένος κύριος ουρεί και κάπου-κάπου του φεύγει και κανένας σιγανός έως υπόκωφος αερισμός. Ακούγοντας τον από δίπλα ο Ψαραντώνης του λέει: – Σύντεκνε, μάρσαρε για θα σβήσεις! Πάει λέει μια φορά ο Ψαραντώνης, σε ένα καφενείο ενός παλιού του φίλου, στο Τυμπάκι και κάθεται έξω, βγαίνει έξω ο καφετζής τονε θωρεί με γύψο στα χέρια και επιδέσμους στο κεφάλι και τον ρωτά: – Ιντά “γινε μρέ Αντώνη, ιντά “παθες; – Εεε ιντά “παθα;! να… τονε θωρείς έκειωνε το στύλο; – Ναι τονε θωρώ – Ε! μα εγώ δε τον είδα! Σταματάει ένας τροχονόμος τον Ψαραντώνη για παράβαση και του λέει: – Τα στοιχεία σου… Λέγε γρήγορα όνομα και διεύθυνση. Και ο Ψαραντώνης: – Γιάντα; Αλληλογραφία θ`ανοίξουμε;…